poniedziałek, 12 grudnia 2016

Zupa z sałaty

Wygląd: Małe, rogate ciasteczka smażone na smalcu. Grochowinkami kociewskimi nazywa się na Kociewiu faworki , chruściki. Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były . W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden koniec faworka.


W garnku rozgrzewamy ok.

Jeśli nie macie smalcu , możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę . Lekkie, chrupiące faworki według Magdy Gessler na pewno posmakują wszystkim w. Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Jeżeli faworki od razu wypłyną na wierzch i nie zaczną natychmiast. Chrusty smażymy tylko na rozgrzanym czystym smalcu , nigdy na oleju! Chrust zwany też faworkami , bez proszku do pieczenia.


Smażony w tradycyjny sposób, na smalcu , a nie na oleju, ma wyjątkowy smak.

Faworki na smalcu - najlepsze jakie jadłam. Smakosze uważają, że najlepsze są faworki smażone na smalcu. Można też użyć innego tłuszczu, ważne jest, aby nie się nie palił w wysokiej . Smalcu musi być aż tak dużo, żeby faworki mogły w całości pływać w tłuszczu. Jak wiecie Magda Gessler nie idzie na kulinarne kompromisy. Tradycyjnie polskie faworki przygotowywane są z mąki pszennej, jajek, masła lub smalcu , gęstej kwaśnej śmietany , spirytusu i smażone . Im cieńsze ciasto i bardziej napowietrzone, tym faworki będą bardziej kruche.


Do smażenia można użyć smalcu lub oleju, jednak faworki ze . Hiszpanie podlewają je miodem, Włosi smażą na oliwie, a my zaprawiamy je octem, spirytusem i smażymy na smalcu. Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Mąkę, żółtka, śmietanę, sól i ocet łączymy na stolnicy i zagniatamy ciasto. I rzeczywiście przypomniałam sobie, że dawno, dawno temu smażyło się faworki na smalcu - i nic się nie pieniło.


Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki. Długo zbierałam się do faworków , aż w końcu poniosły mnie. Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne . Smażenie faworków i pączków na oleju, smalcu.

W czym tkwi sekret, by smażąc frytki czy pączki nie tworzyła się . Koniecznie z nadzieniem różanym i smażone na smalcu - przekonuje Robert Sowa. Zobacz więcej na temat: ciasta faworki smalec tradycja Zygmunt Chajzer . Jak zrobić faworki przez maszynke do mięsa:. Mąkę mieszamy z cukrem, solą. Za to z dodatkiem spirytusu (dzięki temu faworki nie chłoną tłuszczu) i smalcu (są dzięki niemu jeszcze bardziej kruche)!


Planta (3-kostki) lub smalec (nie lubię smalcu brrrr!). Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry. Ja uważam, że na smalcu jest najsmaczniejszy, gdyż ten tłuszcz ma najwyższą temperaturę smażenia, a chrust powinien bardzo szybko zezłocić się właśnie w .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty