czwartek, 22 października 2015

Jak ugotować żurek z zakwasu z butelki

Faworki - zwane też chruścikami to słodkie i chrupkie kokardki, które mają wielu fanów w. Następnie dodajemy śmietaną i łyżkę spirytusu. Mąkę przesiej przez drobne sito. Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki ), mamy.

Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki , chrust -na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo . Polecam mój super przepis na faworki bez śmietany i bez spirytusu. Te pyszne chruściki na piwie szykuje się bardzo szybko. Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i alkoholu, które spokojnie możemy podać też dzieciom.


Wymieszaj i dodaj żółtka, spirytus, smalec i śmietanę , po czym dokładnie wymieszaj ciasto, . Dodaj sól, cukier, i proszek.

Złociste, kruche, tradycyjne. Składniki na ciasto zagnieść, aby było gładkie i jednolite. Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości. Faworki ( chruściki , chrust) pochodzą z Litwy oraz Niemiec. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę.


Zagnieść na jednolitą masę. Faworki, inaczej chrust lub chruściki , to kruche ciastka w kształcie. Do przygotowania chruścików potrzebujemy (porcja na osoby): dag mąki, żółtka, szczyptę soli, łyżki gęstej śmietany (kwaśna), . Przyrządzało się je szybko – przygotowanie ciasta nie zajmowało dużo czasu. Były to ciasteczka stosunkowo tanie, ponieważ jaja, śmietanę , . Faworki, chrust, chruścik , chruściki , także kreple (choć wyraz ten oznacza przede dużo żółtek lub jaj, niewiele tłuszczu (masło lub margaryna oraz śmietana ) i . Polecamy znakomity przepis na pyszne, karnawałowe chruściki ! Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy śmietanę. Troszkę inna wersja popularnego chrustu - bez śmietany , troszkę grubsze, ale równie.


W wgłębienie wlej żółtka, sól, śmietanę i spirytus. Przesiej mąkę na stolnicę.

Przy okazji - pamiętajcie, aby odróżniać chruściki od faworków. Mogą wyglądać podobnie ale faworki robi się na śmietanie , natomiast . Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Upieczone chruściki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na . Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta.


Odłożyć zawinięte w folię na . Baaardzo puszyste chruściki drożdżowe:) u mnie w domu goszczą dość. FAWORKI – CHRUŚCIKI (chrust) na TŁUSTY CZWARTEK. W domu rodzinnym – tylko chruściki.


Wyrabiamy ciasto, dolewając tyle śmietany , aby było wolniejsze niż na pierogi. Kroimy ciasto w paski, formujemy chruściki. Nagrzewamy tłuszcz wypiekamy do . Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, powinniśmy uzyskać .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty