poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Rolada makowa z gotowej masy makowej

Jak zrobić dobry makowiec? Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, . Strucla makowa z gotowej masy makowej.


To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa.

Mówiąc wprost: biszkoptowa rolada makowa. Jeśli zdecydujecie się skorzystać z gotowej masy makowej , to przygotowanie . Droga Babcia, już drugi rok piekę wasze Makowce, w ten raz dla polskiej ambasady w Białorusi, wyszli oni. Moja pierwsza rolada makowa :).


Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym . Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w. Zwinąć (jak roladę ), a końce makowców podłożyć pod spód.

Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową ,. Gorącą masę makową rozsmarowujemy równo zostawiając 3-4. Jeszcze jedno, nie kupujcie gotowej masy makowej , może smakują przyzwoicie,. Można użyć gotowej masy makowej z puszki, ale . Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową , albo tak jak ja - z masą gotową (kupną).


Oczywiście można użyć gotowej masy makowej , ale nie polecam. Raz w roku można chwilę poświęcić na kręcenie maku niż kupować masę o . Do gotowej masy makowej warto dorzucić orzechy i rodzynki. Rolada drożdżowa z masą makową. Ciasto makowe z malinami to pyszny i elegancki wypiek, który uwieńczy uroczystą kolację lub świąt. Przepisy z: gotowa masa makowa (27).


Wystudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy masą . Najlepszy makowiec jaki w życiu jadłam (z piekarni nie mają szans), nie mogłam się od niego oderwać i zamierzam go jeszcze raz upiec już . Makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Wersja dla zapracowanych to rolada makowa z mrożonego ciasta francuskiego i gotowej masy makowej. Na jej przygotowanie wystarczy dosłownie pół godziny .

Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na cieście które następnie zwijamy. Zwinęłam w roladę - końce rolady podwinęłam pod . Gotowy posypałam cukrem pudrem. Dodać do masy makowej , wymieszać. Seromak bez spodu to ciasto, które zawładnęło nami w minione święta.


Używając gotowej masy makowej czas przygotowania sernika z makiem skraca się . Ta strucla jest raczej. Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia. Ciasto zwiń delikatnie w roladę , starając się go nie dociskać. Lekko doklej brzeg i obróć . Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek.


Zawijaniec orzechowo- makowy. Przez jakiś czas kupowałam gotową masę makową , dodawałam bakalie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty