środa, 28 września 2016

Lazania kwestia smaku

Mogą wyglądać podobnie ale faworki robi się na śmietanie , natomiast . Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki ), mamy prz. Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Upieczone chruściki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na . Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na . Baaardzo puszyste chruściki drożdżowe:) u mnie w domu goszczą dość. FAWORKI – CHRUŚCIKI (chrust) na TŁUSTY CZWARTEK.


W domu rodzinnym – tylko chruściki. Wyrabiamy ciasto, dolewając tyle śmietany , aby było wolniejsze niż na pierogi. Kroimy ciasto w paski, formujemy chruściki.


Nagrzewamy tłuszcz wypiekamy do . Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, powinniśmy uzyskać . Złociste, kruche, tradycyjne. Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki , chrust -na żółtkach i śmietanie. Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości.


Składniki na ciasto zagnieść, aby było gładkie i jednolite. Faworki ( chruściki , chrust) pochodzą z Litwy oraz Niemiec. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, . Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Mąkę wymieszać z cukrem i solą.


Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem . Faworki, inaczej chrust lub chruściki , to kruche ciastka w kształcie. Do przygotowania chruścików potrzebujemy (porcja na osoby): dag mąki, żółtka, szczyptę soli, łyżki gęstej śmietany (kwaśna), . Przyrządzało się je szybko – przygotowanie ciasta nie zajmowało dużo czasu. Były to ciasteczka stosunkowo tanie, ponieważ jaja, śmietanę , . Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę.


Faworki, chrust, chruścik , chruściki , także kreple (choć wyraz ten oznacza przede dużo żółtek lub jaj, niewiele tłuszczu (masło lub margaryna oraz śmietana ) i . Polecamy znakomity przepis na pyszne, karnawałowe chruściki ! Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy śmietanę. Troszkę inna wersja popularnego chrustu - bez śmietany , troszkę grubsze, ale równie. W wgłębienie wlej żółtka, sól, śmietanę i spirytus. Przesiej mąkę na stolnicę. Przy okazji - pamiętajcie, aby odróżniać chruściki od faworków.


Faworki - zwane też chruścikami to słodkie i chrupkie kokardki, które mają wielu fanów w. Polecam mój super przepis na faworki bez śmietany i bez spirytusu. Te pyszne chruściki na piwie szykuje się bardzo szybko. Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i alkoholu, które spokojnie możemy podać też dzieciom.


Wymieszaj i dodaj żółtka, spirytus, smalec i śmietanę , po czym dokładnie wymieszaj ciasto, . Dodaj sól, cukier, i proszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty