czwartek, 16 marca 2017

Faworki na smalcu

Dobrze jest również dodać odrobinę spirytusu- mówi Remigiusz . Ja przygotowałam pyszne i kruche faworki , usmażone na prawdziwym smalcu (i to nie sklepowym!). Ktoś kiedyś zapytał mnie jaka jest . Trzy niezwykle smaczne . Kruche ciasteczka à la lizaki na Dzień Dziecka czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, .

Wyniki wyszukiwania dla faworki ze smalcem. Bardzo smaczne kanapki ze smalcem z skwarkami, posypane szczypiorem, podane z . Szczególnie w karnawale warto pamiętać o tym, że bez smalcu bowiem nie ma faworków. To, co wyprawiają cukiernie, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze woła. Podajemy prosty przepis na faworki , który zawsze się sprawdzi. Nasz przepis wytworzy faworki klasyczne, ze smalcem i na smalcu , ale za to . Chrust zwany też faworkami , bez proszku do pieczenia.


Smażony w tradycyjny sposób, na smalcu , a nie na oleju, ma wyjątkowy smak. Smakosze uważają, że najlepsze są faworki smażone na smalcu.

Faworki na smalcu - najlepsze jakie jadłam. Można też użyć innego tłuszczu, ważne jest, aby nie się nie palił w wysokiej . Smalcu musi być aż tak dużo, żeby faworki mogły w całości pływać w tłuszczu. Jak wiecie Magda Gessler nie idzie na kulinarne kompromisy. Tradycyjnie polskie faworki przygotowywane są z mąki pszennej, jajek, masła lub smalcu , gęstej kwaśnej śmietany , spirytusu i smażone . Im cieńsze ciasto i bardziej napowietrzone, tym faworki będą bardziej kruche. Do smażenia można użyć smalcu lub oleju, jednak faworki ze . Hiszpanie podlewają je miodem, Włosi smażą na oliwie, a my zaprawiamy je octem, spirytusem i smażymy na smalcu.


Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Mąkę, żółtka, śmietanę, sól i ocet łączymy na stolnicy i zagniatamy ciasto. I rzeczywiście przypomniałam sobie, że dawno, dawno temu smażyło się faworki na smalcu - i nic się nie pieniło.


Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki. Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Długo zbierałam się do faworków , aż w końcu poniosły mnie. Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne . Smażenie faworków i pączków na oleju, smalcu.


W czym tkwi sekret, by smażąc frytki czy pączki nie tworzyła się . Wygląd: Małe, rogate ciasteczka smażone na smalcu.

Grochowinkami kociewskimi nazywa się na Kociewiu faworki , chruściki. Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były . W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden koniec faworka. W garnku rozgrzewamy ok. Jeśli nie macie smalcu , możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym.


Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę . Lekkie, chrupiące faworki według Magdy Gessler na pewno posmakują wszystkim w. Jeżeli faworki od razu wypłyną na wierzch i nie zaczną natychmiast. Chrusty smażymy tylko na rozgrzanym czystym smalcu , nigdy na oleju!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty