poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Spod pod makowiec

Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w . Makowiec na cieście kruchym. Jedną część pokroić na plastry i wylepić nimi spód blaszki o wymiarach ok. Przepis na makowca na kruchym spodzie, czyli coś słodkiego i smacznego dla tych z. Wystarczy przygotować kruchy spód , a masę makową wymieszać z jajkami.

Kup sobie pole pod miastem, zaoraj, zasiej mak, zbuduj szałas i piluj , żeby Ci nie zapyliło spalin . Przygotowujesz spód i wykładasz na nim masę. Wybór należy do ciebie, a obie wersje . Czy spod ciasta należy wcześniej podpiec? Jeżeli lubicie domowe ciasta na kruchym cieście, z pewnością polubicie mój przepis na świątecznego.


Kruchy spód , masa makowa , warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Twoi goście będą pod wrażeniem! Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką.


Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.

Na spód w tortownicy wyłożyć masę makową i wyrównać. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy. Na ciasto wyłożyć masę makową. Przepyszna masa makowa pomiędzy puszystym biszkoptem, pod pierzynką z bitej.


Bez niego nie ma świąt! Zawinąć ciasto w rulon wkładając końce pod spód. Wstawić makowiec do piekarnika na ok. Przełóż masę makową na schłodzony spód i delikatnie wyrównaj.


Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Dzięki dodaniu drożdży masa makowa rośnie na równi z ciastem i nie. Zwiń ciasto w roladę, końce makowca podłóż pod spód.


Aby makowiec nie pękł podczas pieczenia, zawiń każdą roladę w papier do pieczenia posmarowany . Przepyszny tradycyjny polski makowiec z przepisu mojej babci - mięciutki,. Ciasto przełożyć na posmarowany olejem papier . Spód : W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto,. Upewniamy się, że ciasto na spodzie jest dobrze zlepione.


Smarujemy makowca roztrzepanym jajkiem i opatulamy go . Zwijam makowiec luźno,zaczynając od boku z masą,a boki nieposmarowane podkładam po zawinięciu pod spód. Trzeba pamiętać o bardzo luźnym zwijaniu .

Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego . W mojej rodzinie makowiec był zawsze nieodzownym wypiekiem na święta Bożego. Zwiń́ roladę̨, końce podwiń́ pod spód.


Zawiń́ w niego dwukrotnie roladę, tak aby postawić́ . Oto idealny makowiec drożdżowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty